вівторок, 9 вересня 2008 р.

Citrix Virtualization Conference 2008

Сьогодні, 9 вересня 2008 року в приміщенні Raddisson SAS hotel відбулася конференція, що мала на меті висвітлити бачення компанії Citrix з приводу такої актуальної теми, як віртуалізація. При цьому, йдеться не лише про віртуалізацію серверних платформ, а розглядається принципово нова парадигма, що в основі своїй містить ідею перетворення дата-центра на центр «доставки прикладних програм» кінцевому користувачеві.

Як зазначив у своїй вступній доповіді регіональний віце-президент компанії Citrix Karl-Heinz Warum: «Business Runs on Applications», тобто метою всієї ІТ-інфраструктури є надання можливості користувачам працювати з певними застосунками. І, повірте, не має цікавити на якій платформі розгорнуто конкретне рішення, як маршрутизуються пакети в мережі, яким чином встановлюється з’єднання з тим чи іншим сервером. Для кінцевого користувача важливим є те, що натиснувши на певний значок він отримає на десктопі знайомий інтерфейс.

Було зазначено, що однією з ключових проблем сучасного бізнесу є все більше віддалення користувача від прикладних програм, які поступово з персональних ПК витісняються на платформи корпоративних ЦОД, або ж повністю переселяються на простори Web. Така ситуація, з одного боку, відповідає загальним тенденціям до централізації обчислювальних потужностей, але з іншого боку також підвищує вимоги до обслуговування інфраструктури. Все більшої актуальності набувають питання максимальної утилізації ресурсів та ефективності керування системами.

Саме для подолання даної проблеми розроблено концепцію «Інфраструктури доставки прикладних програм». Вона передбачає такі засоби:

·         віртуалізація серверних платформ з метою кращої утилізації потужностей, збільшення стабільності та спрощення міграції серверів;

·         віртуалізація прикладних програм, що має на меті вирішення питання доставки їх кінцевому користувачу;

·         віртуалізація робочого середовища користувача, що радикальним чином спрощує обслуговування та сприяє підвищенню безпеки.

Реалізацією цих ідей є відповідно продукти XenSever, XenApp та XenDesktop. Зупинимося на кожному з них більш детально.

XenServer являє собою продукт для віртуалізації серверних платформ, що реалізує максимально прості та ефективні методи надання серверних ресурсів «на вимогу». Технології XenServer дозволяють оперативно перерозподіляти ресурси не тільки віртуальних але й фізичних серверів у відповідь на динамічні зміни потреб бізнесу. XenServer встановляється безпосередньо на апаратну платформу. Більш того - сучасні сервери HP вже мають попередньо встановлений XenServer, що розміщується на USB-драйві, а також набір інструментів для ефективного керування гостьовими ОС. В залежності від редакції XenServer може підтримувати різну кількість оперативної пам’яті та процесорних сокетів. За даними аналітичних агентств, на сьогодні вірутуалізовано порядку 9% загальної кількості серверів, тож потенціальний ринок для використання даного продукту є величезним.

XenApp – це система доставки Windows-застосунків, що реалізує технологію віртуалізації як на стороні сервера, так і на стороні клієнта. XenApp пропонує два методи доставки:

· традиційний термінальний режим, коли програма повністю виконується на сервері;

· «потоковий», коли програма у вигляді набору файлів завантажується з сервера на робочу станцію та виконується в ізольованому оточенні.

В обох випадках програми зберігаються на сервері, що забезпечує централізоване керування та знижує витрати на підтримку на 40%.

XenDesktop – це система, що дозволяє віртуалізувати клієнтські робочі місця та надавати доступ до них з будь-якої точки мережі. XenDesktop спрощує супроводження робочих місць користувачів та суттєво зменшує витрати на їх підтримку, а також дозволяє підвищити загальну безпеку системи. В редакції “platinumXenDesktop містить в своєму складі Provisioning server, що дозволяє кільком робочим станціям одночасно завантажуватися з еталонного образу операційної системи, що зберігається в мережному сховищі.

Варто зазначити, що будь-яке з цих рішень в повній мірі може працювати з аналогічними рішеннями сторонніх виробників, тобто XenDesktop може доставляти користувачу робочі станції, віртуалізовані за допомогою VMWare або Hyper-V, а Microsoft System Centre може ефективно керувати серверами, віртуалізованими за допомогою XenServer.

Комбінація всіх перерахованих продуктів дозволяє створити повноцінну інфраструктуру доставки прикладних програм, що здатна оперативно та надійно надавати співробітникам компанії необхідні інструменти ведення бізнесу.

Прикладом роботи такої інфраструктури може слугувати наступний сценарій.

Користувач, що має в своєму розпорядженні тонкий клієнт, виконує вхід в систему під своїм обліковим записом. Агент відразу встановлює з’єднання з сервером XenDesktop, котрий на основі повноважень користувача визначає доступні для використання віртуалізовані робочі місця. Варто зазначити, що задля економі простору сховища віртуальні робочі станції не мають навіть власних дисків, і завантажуються з певного «золотого» образу (обраного, знову ж таки, на основі облікового запису користувача), розміщеного на Provisioning сервері. В образі ОС не встановлено жодних прикладних програм. А що ж там встановлено крім самої ОС? Все просто – там встановлено агент XenApp, що публікує необхідні для користувача прикладні програми на його віртуальному робочому місці. В результаті, після входу до системи користувач одержує віртуальну робочу станцію з повним набором необхідних йому прикладних програм. Для повноти картини можна додати, що всі сервери, задіяні в процесі також є віртуальними і працюють від керівництвом гіпервізора XenServer.

На завершення відзначу, що загальне враження від конференції залишилося дуже позитивним. Не зіпсував його навіть той факт, що анонсована секція практичних робіт з XenApp виявилася повністю провальною внаслідок нескоординованих дій технічного персоналу.

2 коментарі:

Sergii Mamedov сказав...

якщо використовується зв"яка XenDesktop+XenApp яким чином відпрацьовується ситація з локальними принтерами та схожим обладнанням?

Снаговський Олександр сказав...

Якщо говорити про принтери, то в citrix є окрема фіча - Universal Printer Driver, а взагалі, навіть якщо драйвери пристрою прокинути через два термінальних сеанси (як власне і має відбуватися в такому сценарії - спершу на віртуальни десктоп, а потім в термінальний сеанс прикладної програми), то функціональність пристрою від цього не постраждає. Хоча, чесно кажучи, не знаю як поводиться ICA з мікрофоном, оскільки в RDP його прокинути можливості немає.